July 14, 2024

Великденски курабии с брашно от лимец и естествено боядисани яйца

Седмица преди Великден, на Фермерския пазар Хранкооп Пловдив, малките готвачи сътвориха вкусни курабийки и тренираха за боядисването на яйцата. Сега вече ще могат да са първи помощници, а по-големите ще дадат и ценни съвети на своите родители. Приветстваме всички майки, които се включиха, защото съвместната работа между родители и деца е сред най-важните моменти за хармоничното родителство.

Ето и какво изпуснахте!

Боядисване на яйца

Яйцата боядисахме в два цвята, поради ограниченото време. Червеното – с корен от брош (билката се вари с яйцата 12-тина минути, след което се оставят малко да постоят, прекрасен наситен червен цвят) и жълто – с куркума. За останалите цветове, който желае, може да си направи като използва: оранжево – с червен пипер, розово – с пюре от боровинки, кафяво – с кафе или черен чай, тъмносиньо – с домашно червено вино, а светлосиньо – с червено зеле, зелено – със спанак или магданоз. За да се получат споменатите цветове, е добре да се варят заедно с посочените неща. Единствено светлосиньото и зеленото се потапят в сварената течност и се оставят за една нощ вътре, за да се получи по-наситен цвят.  Разбира се, листата от лук не са за подценяване, защото стават прекрасни мраморни яйца, когато се увият яйцата, стегнат се в парче от чорапогащник и се сварят. За да се получат петнисти яйца, капнете няколко капки олио в течността. Там, където се добре олиото до яйцето, няма да се боядиса. За да станат на точици, намокрете яйцето с вода, потопете го в купичка с ориз, затегнете го с някакво парцалче или част от чорапогащник и така го сварете в желаната боя. Може да овържете яйцето и с канап, също се получава интересна шарка. Експериментирайте!

Декорацията след това е по желание. Дали ще използвате восък, дали ще ги нарисуват децата, или ще залепите нещо отгоре – важното е да се забавлявате!

11131084_1065573813457274_1303509445_o-225x300 11132475_1065574693457186_1838478482_o-300x225

РЕЦЕПТА:

Продукти:

4 яйца

2 ч. ч. захар

1 ч. ч. олио

1 ч. ч. киселомляко

1/2 лъжичкасода

2 амонячнисоди

500 гтиповобрашно

500 гбрашнотолимец

1 бакпулвер

2 ванилии

Вероятно е да се наложи да добавите още брашно, както стана днес при нас, тъй като не спазихме съвсем пропорциите. Брашното от лимец се точи по-трудно, затова се добавя типовото брашно. Днес направихме половин доза и в малка печка (големина тип „Раховец“) изпекохме 7-8 тави. Това е информация, за да прецените количеството, защото излизат доста от една доза. Ако пък замесите цялата доза, може да замразите част от тестото за след няколко дни да си направите пак J

Весели празници и много положителни емоции на тези светли дни!

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *