March 29, 2024

Ден на отворените врати във фермата на Надя Петкова от с. Труд

Прозрачност в биологичното земеделие – ден на отворените врати във фермата на Надя Петкова от с. Труд

Една от основните причини да ви представяме производителите и участниците във фермерските пазари Хранкооп Пловдив е сами да се убедите в качеството на храната, която си купувате, да видите кой я произвежда, къде се случва това и при какви условия, да опитате и да се докоснете до всичко сами, да поговорите с производителите и да ги попитате за всичко, което ви интересува. Личният контакт е незаменим, защото всеки сам може да си изгради мнение и за хората, и за работата им, и за продукцията.

11226540_454822074681078_17510908584364436_nМоите лични впечатления за Надя – тиха, спокойна, гостоприемна, ангажирана, отдадена, всеотдайна, изморена, притеснена за детето, което я чака за предстоящото празненство в училище вечерта… Това, което я е подтикнало да се занимава с биологично земеделие, е отговорността й като родител. От 3 години е сертифициран био производител. Проблемът за нея не се оказват документите и тромавите процедури по сертифицирането, а липсата на пазар след това. Тя е пето поколение земеделски производител и е закърмена с любовта към земята. Баба й от малка й е разказвала за пазарите, които са организирали едно време – покрай реката, в края на селото и т. н. Надява се един ден някое от двете й деца да продължи това, с което се занимава тя. Отглежда около 20 декара земя, от която 11 декара са с биологични овощни градини и 10 декара – зеленчукова градина. Старае се във всеки сезон да има продукция, защото това е основното препитание на семейството. Работи всеки ден, но няма добива на конвенционалното земеделие, затова полага повече усилия за по-малък резултат, но не съжалява за избора си, защото е твърдо убедена в решението, което е взела.

Надя участва всяка събота в пазарите на Хранкооп Пловдив (в Клуб Тотал Спорт и вече в Капана) и предлага цялата си налична продукция. Днес имахме възможността да опитаме и да си наберем вкусни ягоди, а децата, освен да си похапнат, и да потичат из градините и близката горичка.

Невероятно спокойствие, мирис на ягоди, примесен с аромат на лайка и домашен солен кекс допълниха картината.

Разгледайте фото репортажа във Facebook.

EEA_Grants_JPG_4642_1 (2)

Рубриката е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *