March 19, 2024

Настояваме за отваряне на фермерските пазари!

Когато преди 7 години започнахме да правим фермерски пазари, не знаехме нито какво да очакваме като ефект и резултат, нито колко дълго ще продължим с това ново приключение. Но се заехме с вяра и оптимизъм, че точният момент е настъпил и че вършим правилното нещо.

За тези 7 години имаме едва няколко пропуснати пазарни дни – когато са се падали съвсем в началото на януари и сме оставяли малко време за почивка на производителите ни. В останалите 50+ седмици в годината сме били на терен, независимо от времето, дългите уикенди, лятното опразване на града и т.н. Защото природата не чака и защото хората имат нужда от тази храна. Защото заедно с всички наши производители работим ежедневно за промяната в нагласите и навиците на цялото ни общество.

С въвеждането на извънредното положение на 13 март у нас, фермерските пазари бяха спрени от днес за утре и за неопределено време. Това прави близо месец без никаква перспектива и опит за решение за между 100 и 300 производителски семейства и техните стопанства из страната. В същото време общинските пазари работят, търговските вериги работят, магазини за строителни материали и ред други обекти работят. Получава се така, че с тази забрана на фермерски пазари посланието е да се пазарува конвенционална, вносна, анонимна продукция, без алтернатива за достъп до чиста, сезонна и местно отгледана храна, предложена лично от нейните производители.

А как се предполага тези производители да оцелеят и тази храна да стигне до хората?

Да посрещат хора във фермите си?
Могат в ограничено количество, и не е по-малко рисково, отколкото да идват на пазар.

Да изпращат с куриери?
Също е ограничаващо – струва допълнително за тях и потребителя, трябва някой от фермата да опакова и изпраща от най-близко населено място с офис на куриер, а и самите куриерски фирми имат ограничения в това какво може да се изпраща.

А в колко ферми може да отиде човек за единица време? И колко пратки може да приема с куриер, и да заплаща?

Все пак, това е идеята да се иде на пазар, където има добре поддържан продуктов микс и хората могат да напазаруват основни продукти за домакинството си за дни напред.

***
На 23 март, 3 организации – Хранкооп, фондация Биоселена и фондация Локалфууд.бг, заедно внесохме писмо в МЗХ и Столична община, с искане да бъде позволено възобновяването на фермерските пазари и с предложение за голям набор от мерки за сигурност при провеждането им. До този момент, 2 седмици по-късно, нямаме дори отговор, камо ли предприети действия.

В същото време пазари в Европа, САЩ, Австралия отварят или изобщо не са били спирани, като управляващите там ги признават за основни услуги (essential services) и посланието е “Фермерските пазари осигуряват жизненоважната възможност за достъп до свежа и местна храна, и представляват финансов гръбнак за стотици ферми и малки бизнеси, които разчитат на вашата подкрепа.”

One thought on “Настояваме за отваряне на фермерските пазари!

  1. Подкрепям! Както останалите пазари (Женски, Димитър Петков), трябва да са отворени и Фермерските пазари!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *