March 19, 2024

48те часа на градското земеделие

4ти и 5ти май 2019 г.

Манифест

  1. Умножаване на култивираните площи в града

    48те часа на градското земеделие имат за цел умножаването на площите култивиани в градовете и техните околности и да привлече възможно най-голям брой градски жители да се доближат до земята като просто и ефикасно средство за екологичния преход.

  2. Обединяване на деятелите на градското земеделие.
  3. 48те часа на градското земеделие предлагат също да бъдат обединяващ фактор на деятелите на градското земеделие чрез изграждането на една динамична мрежа, един силен съюз, можещ да повлияе положително на утрешния град.

  4. Защитаване на земеделците и на земеделските територии
  5. Поради факта, че изхранването ни се основава предимно на селските територии, 48те часа на градското земеделие се вписват в позицията, защитаваща земеделците и земеделските земи.

  6. Спомагане за сближаване и опознаване между жителите
  7. 48те часа на градското земеделие спомагат за сближаване и опознаване между жителите на нашите градове и селските територии, които ги заобикалят, както и достойното оценяване на инициативите във връзка със  земеделието и храната

  8. Земеделски практики уважаващи околната среда
  9. В контекста на климатична и екологична криза, 48те часа на градското земеделие насърчават земеделски практики с ниско производство на газове с парников ефект, без синтетични препарати, икономични спрямо ползването на вода и енергия, както и увеличаване зоните на зеленина и свежест, каквито са обработваните и озеленени градски пространства

  10. Поощряване на запазването и развиване на зелените площи
  11. 48те часа на градското земеделие целят запазването и развиване на зелените мрежи и пояси, запазване на биоразнообразието в града и намаляване бетонирането (запечатването) на земята

  12. Провокиране на интерес и загриженост у гражданите към големите предизвикателства на планетата
  13. Поради това, че свързват със земята и биосферата, 48те часа се явяват чудесно средство за сближаване на гражданите с големите планетарни предизвикателства: климатични промени, оредяване на ресурсите, загуба на земеделски земи, на биоразнообразието, екологичен преход…

  14. Създаване на условия за добро съжителството и взаимопомощ
  15. Те ще насърчат и към по-добри взаимоотношения, помагайки за добро съжителството и взаимопомощ между поколенията и културите (напр. : градска и селска, и пр. – бел.пр.)

  16. Намаляване на градското разрастване
  17. Поради факта, че 48те часа на градското земеделие подобряват качеството на живота в града, то те и допринасят за намаляване на градското разрастване и следователно и за запазването на земеделските земи.

  18. Създаване на едно национално и международно събитие, посветено на градското земеделие
  19. Амбицията на 48те часа е да създаде едно национално и международно събитие, въвличайки местните власти, международните организации като C40 (мрежа на големите градски центрове, ангажирани активно с климатичните промени), предприятията и гражданите.

  20. Развиване на градското земеделие през цялата година
  21. 48те часа на градското земеделие предлагат, извън времето, което представлява кулминацията на събитието, да поставим на разположение нашите ресурси, средства, сили и идеи, така че да можем да развиваме градското земеделие в духа на този манифест през цялата година.

Автор: Кристян Ортега, GreenMycity.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *