April 22, 2024

За дивата природа

Когато говорим за чиста храна ние естествено мислим най-вече за нашето здраве, това на хората. А как влияе производството на храна на природата?

Как е свързана нашата храна с дивата природа, ще можете да научите в събота на 26.09.2015 на пазар Римската стена, защото сме поканили на фермерския пазар няколко организации, които работят в тази сфера и ще представят своите дейности и проекти.

Запишете се във Фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/904070996313123/

В последните 20 години, човечеството бавно осъзнава какво чудовищно опасно производство на храни практикува. Всички химически препарати предназначени за контрол на вредителите (пестициди – срещу насекоми, фунгициди – срещу гъбички и хербициди – срещу плевели) не влияят само на определения за “вреден” животински или растителен вид, а засягат цели хранителни вериги в природата. Използването на тези отрови намалява драматично почвеното био разнообразие, а от там и плодородието. Човечеството обаче не спира, а се изхитрява и започва да произвежда и изкуствени “обогатители” – химически торове, от които интензвното земеделие е зависимо в момента като наркоман от дозата си. Чуваме често дори от малките производители, че без наторяване и без пръскане “нищо няма да излезе”! Дали е така и каква е цената на “богатата реколта”?

Очакваме на 26.09 да се включат:
– “Грийнпийс” – България, които ще представят кампаниите си за екологично земеделие и против използването на пестициди;
– Екологично сдружение “За Земята” с много познание по темата;
– БДЗП с дейностите си по опазване на диви видове в България и проекта “За Балкана и хората”, в който показват директната връзка между екологичното земеделие и опазването на дивата природа;
– Приятелите на пчелите от сдружение “Щипка” с идеи и енергия, за важността да се работи за спасяване на пчелите.

Ето и две кратки филмчета от Joel Sartore, красиви, но плашещи със скоростта, с която изчезват диви видове по цялата планета Земя!

A Thousand Species from Joel Sartore on Vimeo.

Rare from Joel Sartore on Vimeo.


EEA_Grants_JPG_4642_1-2
“За дивата природа” е част от проекта “Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие”, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България. www.ngogrants.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *